Program IX Edycji Festiwalu

28.06.2025

11:00 stoiska wytwórców produktów regionalnych, twórców ludowych, Kół Gospodyń Wiejskich

12:00 początek ustanawiania Rekordu Polski w największej ilości rogalików z truskawką kaszubską w wykonaniu kucharza Łukasza Konika

13:00 występ Orkiestry Dętej Łapalice

14:00 oficjalne otwarcie Festiwalu

  • występ Kaszubskiego Zespołu Pieśni i Tańca Chmielanie
  • realizacja I truskawkowego pokazu kulinarnego z degustacją w wykonaniu kucharza Sebastiana Cichego
  • strefa truskawkowych animacji dla dzieci i rodziców
  • realizacja II truskawkowego pokazu kulinarnego z degustacją
  • występ formacji taneczno-akrobatycznej KS “DAMROKA”
  • realizacja III truskawkowego pokazu kulinarnego z degustacją

15:00 rejestracja i prezentacja „Truskawkowych Kreacji”

15:00 konkurs im. Heleny Gruchałowej o Puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi za najlepsze desery i przetwory z truskawek kaszubskich

15:00 wywóz w pole truskawkowe na samodzielne zbieranie truskawek

16:00 ogłoszenie wyników konkursu „Truskawkowa Kreacja”, wręczenie nagród

17:00 ogłoszenie wyników i wręczenie nagród w konkursach

17:00 ocena atrakcyjności truskawkowych stoisk w ramach konkursu „Truskawka w roli głównej”

17:00 prezentacja Królowej Truskawek Kaszubskich sezonu 2025

18:00 ustanawianie Rekordu Polski i wspólna degustacja

19:00 gwiazda wieczoru - Kabaret CZWARTA FALA

Cyfrowy Festiwal Truskawek Kaszubskich

Tak jak i haft kaszubski, który dał impuls lokalnej wytwórczości tak, truskawka przyczyniła się do poprawy warunków bytowych kaszubskich rodzin. Słabe, głównie bielicowe gleby nie stanowiły przeszkody dla znanych z pracowitości Kaszubów, którzy doszli do mistrzostwa w uprawie owoców dorodnych, niesamowicie słodkich i po prostu smacznych.

Truskawka kaszubska Kaszëbskô malëna nie bez przyczyny uznawana jest za najsmaczniejszą i zawierającą najwięcej owocowego cukru - fruktozy. Dzieje się tak z kilku powodów. Owoce uprawiane są na Kaszubach, które położone są na północy Polski. Dociera tu również wiejący od Morza Bałtyckiego wiatr. Na smak truskawki kaszubskiej wpływ ma nieco bardziej surowszy, specyficzny mikroklimat, który tworzy się nad tym obszarem. Noce tu są zdecydowanie chłodniejsze niż na południu Polski, jest również sporo opadów deszczu, a sam okres wegetacji rośliny nie jest bardzo długi i wynosi od 180 do 200 dni.

Dzięki tym czynnikom truskawka kaszubska ma bardzo dobre warunki do wzrostu. Chłodne noce działają konserwująco na rośliny co sprawia, że owoce wolniej dojrzewają. Jest to istotna zaleta ponieważ fruktoza znajdująca się w owocach jest bardziej skoncentrowana. Kolejnym ważnym czynnikiem sprzyjającym truskawce kaszubskiej jest wilgotność, która wynika z opadów deszczu (większych niż w innych regionach kraju), ale również dzięki polodowcowym jeziorom, z których słyną Kaszuby, a ich koncentracja jest naprawdę duża (170 mniejszych i większych jezior).

Magazynują one nadmiar wody i regulują klimat okolicy. Truskawki nie wymagają również dobrej, żyznej gleby do wzrostów, ważne aby sadzonki owoców miały zapewnioną odpowiednią wilgotność. Niezmiennie ważny jest wpływ promieni słonecznych i tu również region Kaszub może pochwalić się najlepszymi warunkami uprawy tych słynnych owoców. Plantacje truskawek kaszubskich zakłada się na słonecznych stokach morenowych polodowcowych wzgórz, z których słynie Szwajcaria Kaszubska.

Ukształtowanie terenu to kolejny, wyróżniający się czynnik optymalnego wzrostu truskawki kaszubskiej. Plantacje odpowiednio ustawione są do słońca, mimo zmiennych temperatur i zimniejszych nocy mają optymalną ekspozycję na życiodajne promienie co korzystnie oddziaływuje na ich wzrost i proces dojrzewania owoców. Można rzec, że truskawki kaszubskie „skąpane są w słońcu". Po chłodnej nocy słońce szybko ogrzeje owoce, nocą natomiast zostaną lepiej zakonserwowane. I tak do zbiorów, które przypadają później niż w innych regionach Polski bo na czerwiec oraz lipiec.

A po zbiorach to świetna okazja do świętowania i poznanie walorów, barw i smaków truskawkowego zagłębia w ramach organizowanego cyklicznie Festiwalu Truskawek Kaszubskich. VIII edycja wydarzenia skłoniła organizatorów do rozszerzenia formuły wydarzenia o inne, równie ciekawe lokalizacje i wydłużenia czasu dostępności produktów związanych z truskawką kaszubską i jej przetwórstwem. To świetna propozycja dla każdego kto nie ogranicza się do sezonu truskawkowego ale przez cały rok czerpie radość z klimatów jakie oferują produkty na bazie truskawek i region Szwajcarii Kaszubskiej.

Zachęcamy do poznania oferty miejsc związanych z Festiwalem Truskawek Kaszubskich w szerszej formule, cyfrowo - "palcem po mapie" jak również z interaktywną mapą dedykowaną wydarzeniu w dłoni, niezależnie od pory roku.

Festiwal Truskawek Kaszubskich pozwala również odkrywać region w ramach różnych form turystyki w przestrzeni Szwajcarii Kaszubskiej, ze szczególnym uwzględnieniem Gminy Chmielno, Sierakowice i Stężyca. Ciekawe miejsca związane z truskawkową i kaszubską tematyką zlokalizowane są wśród kaszubskich jezior, lasów i oczywiście plantacji truskawek kaszubskich. Istnieje możliwość kompleksowej organizacji wizyty u gospodarzy wspierających festiwalowy pomysł.

Aplikacja mapowa i udostępniane treści wizualne tworzą interaktywną platformę wspierającą promocję cennego i posiadającego Chronione Oznaczenie Geograficzne obszaru.

Truskawka Kaszubska

Truskawka posiada dość zmienny kształt: kulisto-stożkowaty lub kulisto-nerkowaty. Przekrój podłużny ma kształt sercowaty, poprzeczny - okrągły. Pierwsze owoce są duże lub średnie. Barwa skórki owocu jest ciemnoczerwona wyrównana na całej powierzchni, lekko błyszcząca, natomiast po przekrojeniu intensywnie czerwona.

Owoce są jędrne, lekko twardawe, a zarazem soczyste. Pokryte są jedwabistą, bardzo cienką skórką, na której widoczne i wyczuwalne są pestki.

Ze względu na warunki dojrzewania truskawkę kaszubską odróżnia od uprawianych w innych regionach większa zawartość cukru w owocach. Wpływ na to ma specyficzny mikroklimat Pojezierza Kaszubskiego, w szczególności występujące tu latem dobowe wahania temperatury - chłodne noce i upalne dnie. Truskawki kaszubskie są słodkie i aromatyczne.

Truskawki kaszubskie dojrzewają na słonecznych stokach wzgórz morenowych w otoczeniu jezior i lasów sosnowych, muskane wiatrem od morza. Bardzo słodkie i aromatyczne, są wyśmienite!

Truskawka Kaszubska lub Kaszëbskô Malëna jest wpisana do europejskiego systemu nazw i oznaczeń geograficznych. Rozporządzeniem Komisji Europejskiej (WE) nr 1155/2009 z dnia 27 listopada 2009 r. nazwę produktu zarejestrowano jako Chronione Oznaczenie Geograficzne.

Truskawka Kaszubska lub Kaszëbskô Malëna to produkt zgłoszony do europejskiego systemu nazw i oznaczeń geograficznych.

Truskawka Kaszubska lub Kaszëbskô Malëna jest produktem tradycyjnym województwa pomorskiego.

Konkursy

Konkurs im. Heleny Gruchałowej
o Puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
za najlepszy produkt z truskawek kaszubskich.

Regulamin konkursu
Formularz zgłoszeniowy online

Konkurs na najatrakcyjniejsze stoisko VIII Festiwalu Truskawek Kaszubskich "Truskawki Kaszubskie w roli głównej"

Regulamin konkursu
Formularz zgłoszeniowy w załączniku do regulaminu

Konkurs
"Królowa Truskawek Kaszubskich"

Regulamin konkursu
Formularz zgłoszeniowy online

Fotorelacja

Zdjęćia będą dostępne po imprezie.


Tymczasem zapraszamy do obejrzenia zdjęć z poprzednich edycji festiwalu. Linki do poprzednich edycji dostępne poniżej.

GOKSiR Chmielno na Facebooku

Bądź na bieżąco i śledź nasz profil na Facebooku.


Poprzednie edycje festiwalu

Kontakt z organizatorem

GMINNY OŚRODEK KULTURY, SPORTU I REKREACJI W CHMIELNIE

Adres
ul. Gryfa Pomorskiego 20 83-333 Chmielno
Kontakt
E-mail: kultura@chmielno.pl Telefon: 58 684 22 05